Indicatii drenaj limfatic
Limfedemul – indicație principală pentru drenajul limfatic cu ajutorul aparatului BTL-6000 Lymphastim 12 Easy
Limfa este un lichid aflat atât în spațiul dintre celule (spațiul interstițial), cât și în vasele limfatice, având rolul de a hrăni celulele și de a elimina reziduurile toxice din organism. Sistemul limfatic, alcătuit din numeroase vase limfatice și stații ganglionare, are rolul de a forma și transporta limfa bogată în resturi metabolice, detritusuri celulare, toxine, agenți bacterieni spre periferie și de a elimina aceste reziduuri în circulația venoasă, rol primordial în procesul de detoxifiere a organismului.
Edemul limfatic sau limfedemul reprezintă o acumulare de lichid în exces la nivelul țesuturilor, datorită funcționării ineficiente a sistemului limfatic. Această acumulare de lichid cu tumefierea zonei respective poate interesa atât membrele inferioare, cât și membrele superioare.
La ora actuală, cele mai simple forme de limfedem apar ca urmare a epuizării, oboselii cronice, stresului, sedentarismului, depresiei cronice, la persoanele supraponderale cu o alimentație bazată în principal pe preparate procesate. Aceste cauze nu trebuie deloc neglijate în vederea unei indicații corecte și a unei terapii corespunzătoare.
Profilaxia edemului limfatic se referă la combaterea stazei prin drenaj decliv postural (menținerea picioarelor ridicate față de planului corpului), contenție cu ciorapi elastici compresivi, o igienă riguroasă a tegumentelor, asigurarea unei hidratări adecvate, activitate fizică constantă, dietă adecvată.
Terapia conservatoare constă în drenajul limfatic manual prin masaj sau în presodrenajul cu ajutorul aparatelor specializate. Există tehnici speciale de masaj manual limfatic, prin care se realizează o regenerare și oxigenare crescută a celulelor, determinând creșterea eliminării lichidelor și, consecutiv, reducerea semnificativă a diametrului membrelor afectate.
Presodrenajul are aceleași beneficii ca drenajul limfatic manual, însă efectele sale sunt date de compresia mecanică graduală dată de presiunea aerului din compartimentele manșetelor speciale care se aplică pe membrele superioare, inferioare sau ale aplicatorului tip pantalon. Drenajul limfatic cu dispozitive speciale se face în ședințe de 2-3 ori pe săptămână și în cure care se repetă la un anumit interval de timp, în funcție de stadiul edemului limfatic și de evoluția sub tratament.
Efectele drenajului limfatic sunt următoarele: detoxifiant, anti-aging, ameliorarea somnului, a tranzitului intestinal, a ridurilor și cicatricilor, creșterea imunității, eliminarea grăsimilor și scăderea în greutate, ameliorarea bolilor autoimune, a proceselor inflamatorii subacute și cronice, a acneei și eczemelor, a sindromului oboselii cronice.
Contraindicațiile drenajului limfatic sunt: sarcina, infecțiile acute, sindroamele febrile, tromboflebitele, afecțiunile cardiace decompensate precum hipertensiunea refractară la tratament, angina pectorală, obstrucțiile coronariene, valvulopatiile semnificative, insuficiența cardiacă, hemoragii, procese neoplazice, etc.
Alte indicații ale drenajului limfatic sunt: celulita, insuficiența venoasă superficială, sindromul picioarelor neliniștite, prevenirea varicelor, sindromul de tunel carpian, angiopatia și neuropatia diabetică, arteriopatiile obliterante ale membrelor inferioare, algoneurodistrofia, tendinitele și sinovitele, obezitatea, curele de detoxifiere, ameliorarea troficității tegumentelor, refacerea în convalescență, sechelele post-traumatice ale membrelor, etc.
Dr. Daniela Profir, medic primar Recuperare Medicală și Balneologie, doctor în Biologie